fredag 17 april 2009

Grönsaksbiffar

Ibland mixtrar min man och jag med vegetariska rätter. Vi är uppfödda på husmanskost, köttbaserad sådan, men tycker om att prova lite annan mat. Ingen av oss var t.ex. vana vid pastarätter under vår barndom. Spagetti och köttfärssås eller makaroner och korv var det vi hade provat. I vår gemensamma "ungdom" blev det desto mer av pastarätter. Penne med mussel- och sparrissås, het ugnsrätt med paprika, purjo och zucchini toppad med räkor och bandspagetti till eller annat "vågat". Också pajer av olika slag var nymodigheter för oss. Spännande!

Vi har gått ännu längre nu och provar vilt alla möjliga och omöjliga varianter av såväl kött som grönt. En liten "vuxenfavorit" är olika typer av grönsaksbiffar. Godast har de blivit med rotsaker, t.ex. morötter, vitkål (smakar vitkål ganska mycket!), kålrot eller potatis samt lite milda bönor eller kikärter samt några ägg och lämpligt mycket hirsflingor (för att "suga upp" vatten ur grönsakerna) samt kryddor. Idag provade vi att mixa detta i våra första Auberginebiffar:

1 aubergine i bitar, nedstänkt med pressad citron för att inte mörkna så snabbt
ca 4-5 dl kokta kikärter (kokade egna dagen innan, med salt, vitlök, lagerblad och rosmarin i kokvattnet)
en bit purjolök, finstrimlad
2 ägg
ca 1 dl hirsflingor
3 vitlöksklyftor (utan den gröna kärnan)
spiskummin
koriander
salt
svartpeppar
chilipulver
paprikapulver

Vår matberedare fick jobba ett par minuter för att få till en slät, lite senapsfärgad smet som vi stekte i olivolja genom att klutta ned ganska små och trevliga högar direkt i stekpannan. Efter att ha fräst på båda sidor tills biffarna fått fin färg slängde vi in dem i en form i ugnen, ca 150 grader, tills vi var klara med allt. Till dessa biffar passar en fräsch sallad med sallad, tomater och oliver samt en god lime- och myntaröra:

turkyoghurt
lite limeskal (skrubba limen med diskmedel och disksvamp i ljummet vatten först!)
lite pressad lime
torkad mynta (eller ännu hellre färsk!)
lite honung

eller en smaskig fetakräm:

turkyoghurt
fetaost som man mosar med en gaffel
lite citronskal och citronsaft
lite honung
någon örtkrydda som man gillar

Det jobbiga är förstås att barnen inte fascineras av vegetarisk mat... Vi tvingas alltså att steka små köttfärsbiffar till de små liven och koka lite potatis eller pasta till. Dubbelarbete visserligen, men det går nog över så småningom. Vi brukar muta barnen med en enkrona var för att förmå dem att smaka...

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt, låter helt toppen!
Blir till att testa ikväll.

Tack för ett grymt veggorecept,svårt att hitta lockande mat!