tisdag 21 april 2009

Långtråkigt, lantbröd och potatisskalare


Idag var lillebror och jag lediga. Vi gillar att ta det ganska lugnt, men samtidigt göra "vettiga saker". Vi har inte riktigt samma uppfattning om detta, Lukas (som inte fyllt 5 ännu och jag (som dessvärre hunnit bli 38). Jag tyckte t.ex. att det var vettigt att baka det syrliga lantbrödet som jag satte igång med i går kväll, medan Lukas tyckte att vi skulle gå ut och leka i riddarborgen tillsammans.

Jag brukar vara ganska trist på min lediga dag och menar att han gott och väl kan sysselsätta sig själv (enligt principen att det är nyttigt att barn har långtråkigt ibland så att de lär sig uppskatta det som är roligt...) eller att han helt enkelt kan få gå till förskolan fram till lunch för att hinna roa sig med andra barn. Oftast vill Lukas ändå vara hemma och han accepterar att jag är tråkig. Alltså lekte han i sitt rum med Playmobil-figurer medan jag fixade degen, städade undan frukost och bäddade sängar bland annat.

Efter lunch ville Lukas leka "Batman och dom" och behövde en batman-kappa. Det blev till att klippa sönder en gammal t-shirt och sedan kunde jag stå och stryka tvätten ur den stora IKEA-kassen medan vi lekte. Jag spelade den förtvivlade mamman vars två små barn kidnappats av Pingvinen och som gråtande ringde Batman för att be om hjälp. Lukas fixade övriga roller. Pingvinen hade varit extra dum och faktiskt fångat Stålmannen (med lite kryptonit är det inte så svårt) och Hulken (sömnmedel när Hulken hade sin mänskliga skepnad) som Batman också fick rädda.


Klockan ett ville Lukas att storasystrarna skulle komma hem. Jag förklarade att det dröjde en timme till, ungefär två avsnitt av Tarzan (TV-serien, den tecknade). Lukas tyckte att vi helt enkelt skulle gå och hämta dem i skolan och jag fick förklara idén med skolplikten lite kort. Lukas trodde också att en timme hade gått så snart han sagt "ett" och så fick jag förklara hur sekunder och timmar hänger ihop. Lillebror försökte räkna till 3600 men hade lite svårt att komma ihåg vad som kom efter 39...

Nåja, flickorna kom hem till slut när Lukas ägnat sin timme åt att måla med vattenfärger. Mest döskallar. Inför middagen hjälpte han till att duka och skala potatis. Han passade på att prova ut vilken av våra tre potatisskalare som var bäst.
Den äldsta och rangligaste, såklart. Den gillar jag också bäst. Det blev en god potatis-, lök- och purjolökssoppa med det nybakade syrliga lantbrödet till. Väldigt gott, speciellt med krämig mögelost på brödet...

Inga kommentarer: