måndag 27 april 2009

Godast och ganska eget ljust brödI helgen bakade jag det godaste surdegsbrödet hittills enligt maken Olof. Dessutom var receptet ganska eget, fastän jag självklart har inspirerats av surdegskungen. Jag ville prova att göra ett ljust matbröd men med rågsurdegsgrund. Jag drog i ordentligt med surdegsgrund och fick höga, fina bröd med stora hål. Allt för stora och ojämna eftersom marmeladen hade lust att slinka igenom några av de större hålen, men det var ändå lyckat. Smaken var suveränt god, precis lagom syrlig och brödig. Så här gjorde jag mina bästa ljusa bröd:

Morgon (kl. 9.00)
190 g surdegsgrund direkt ur kylen
300 g specialvetemjöl
300 g ljummet vatten (blanda kokt och kallt till "lagom")

Detta blandade jag i en bunke, täckte med plast och lät stå i vardagsrumsfönstret där solen hade legat på hela morgonen så att det var ordentligt uppvärmt.

Dag (kl. 13.30)
400 g ljummet vatten
750 g specialvetemjöl
morgonens blandning

Detta körde jag i assistenten på medelfart i 5 minuter. Därefter tillsatte jag 21 g salt och körde ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet.Degen fick jäsa med plastfolie i 30 minuter innan jag med en hård slickepott vek ihop den lite från sidorna och mot mitten. Jag fortsatte att "vika" efter 30 minuter till och sedan efter 60 minuter och 60 minuter igen innan jag tyckte att degen hade jäst klart. Den var ungefär dubbelt så stor som från början.

Afton (kl. 17.15)
Jag stjälpte upp degen på väl mjölat bakbord. Degen var mycket lös och ganska svår att hantera. Jag delade den i tre delar, plattade bara till varje del och rullade snabbt ihop dem för att lyfta över till bakpappersklädda, avlånga formar där bröden fick jäsa ytterligare en dryg timme under bakduk.

Kväll (kl. 18.30)
Ugnen var värmd till 250 grader då jag satte in bröden och sänkte direkt till 225 grader. Efter 15 minuter sänkte jag till 200 grader och väntade ca 15 minuter till innan termometern visade de magiska 98 graderna som jag lärt av Martin Johansson...Inga kommentarer: