lördag 13 juni 2009

Kul konsert och brödflopp

Igår hade vi vår gospelkonsert, kören Gospelago som jag är med i. Oj, vad roligt det var. Men lite jobbigt eftersom rösten inte är van vid att den används så intensivt så länge i sträck. Vi började öva kl. 17.30 och konserten hölls kl. 20-21. Aningens "sönderskriken" var rösten den kvällen... Nåja, de ca 30 personer som sökt sig till Ingarö kyrka i regnet en fredagskväll verkade ganska nöjda i alla fall.

Idag bakade jag "mitt eget" ljusa surdegsbröd. Den här gången hade jag "matat" surdegsgrunden som bara står i kylen mellan gångerna med enbart specialvetemjöl sedan förra baket sex dygn innan. Normalt är den en rågsurdegsgrund. Igårkväll när jag skulle starta igång det hela och tog ut surgrunden såg den för eländig ut. Ovanpå den vanliga smeten låg ett lager vatten. Hu, vad tråkigt, tänkte jag. Men det fanns inget mögel och det luktade helt normalt. Jag blandade runt och använde ändå. I morse fanns en härligt ljus och bubblande början till deg sedan jag matat på med mera vatten och specialvete. (Den överblivna slurken matade jag bara med rågmjöl och vatten som Martin Johansson lärt ut för säkerhets skull... och ställde i kylen.)

På eftermiddagen hade degen jäst klart och jag formade tre bröd som fick jäsa för länge på plåt. Jag hittade nämligen i kylen ett paket filmjölk som behövde användas och tillverkade ett sådant där snabbt bikarbonat-bröd i en form efter ett recept jag hittat i ett ICA-reklamblad. Brödet skulle gräddas i 75 minuter och så länge fick alltså mina stackars surdegsbröd också vänta på plåt. Inte lyckat alls. Dessa orkade aldrig resa sig i ugnen när jag väl gräddade dem, utan de blev låga och trista. Kanske kan man ändå rosta dem, vi ska prova till frukost i morgon. En riktig flopp... Hoppas bara att filmjölksbrödet blev gott istället. Såhär gjorde jag:

Jacobs enkla valnötsbröd - min variant med aprikoser

4 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl (sikta genom en finmaskig sil för att slippa klumpar)
1/2 dl linfrö (ska vara krossat, jag hade helt)
1 dl havregryn
1 1/2 tsk salt
1 msk brödkryddor
2 tsk bikarbonat
2 dl grovhackade aprikoser (ska i ursprungsreceptet vara Gojibär, vad nu det är...?)
2 dl grovhackade valnötter
6 dl filmjölk
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och strö en form med olja + rågmjöl. Blanda alla torra ingredienser. Blanda sedan ner frukt och nötter. Rör sist i fil, olja och honung. Häll smeten i formen och grädda långt ned i ugnen ca 75 minuter (eller till 96 grader innertemperatur). Låt svalna lite i formen innan brödet får kallna helt på galler under bakduk.

Det här brödet borde göra sig bäst att äta direkt när det svalnat, men jag bakade det så sent så jag måste dela det och spara en del i påse till imorgon. Resten fryser jag in. Vi får se om det kommer att smaka sådär "ladugård" som jag tycker att andra bikarbonat/bakpulver-bröd har gjort. Jästa bröd är som regel godare, men detta gick väldigt fort. Jag återkommer med bilder och smakrecension.

Inga kommentarer: