onsdag 3 juni 2009

Trasig frys och tjocka pepparkakor

Näe, vad i hela friden har hänt med vår nya frys? Den visade -14 grader bara! Snabbt som ögat sprang jag över till grannen med kött, lax och mina hembakta produkter. Lämnade lite tekakor och några drömmar i "hyra". Sedan har jag jagat kvitto och service och slängt sådant som förstördes direkt, t.ex. glass och frysta grönsaker. Av någon påse jordgubbar kokade jag sylt.

Då uppstod ju ett problem till: Igår hann jag fixa ihop en deg till vad som skall bli tjocka pepparkakor. Jag har aldrig bakat sådana förr och har bara smakat en enda gång hembakta, stora och hård-mjuka pepparkakor (som tekakor i formen) med smör och ost. De var underbara vill jag minnas och jag ville gärna försöka. Degen var lätt att göra och skulle vila i kylen ett dygn. Det var alltså gräddningsdag idag. Men eftersom frysen är paj får vi lov att grädda lite och äta lite de närmaste dagarna. Degen klarar sig nog inte mer än två extra dygn då den innehåller ägg och mjölk. Men oj, vad goda de blev, de som jag provade grädda tidigare idag! Receptet finns i Vår kokbok och lyder såhär:

Tjocka pepparkakor

2 dl sirap (jag tog hälften mörk och hälften ljus)
1,5 dl socker
75 g margarin eller smör (jag tog smör)
2 tsk kanel (jag tog mera...!)
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
(jag tog också 1 tsk mald kardemumma, som i vanliga pepparkakor)
1 ägg + 1 äggula
0,5 dl mjölk
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
ca 9,5 dl vetemjöl (ca 575 g)

Koka upp sirap och socker, häll det sedan hett över fettet och kryddorna i rostfri bunke. Blanda. Vispa ihop ägg, äggula och mjölk i en liten skål. Rör ner det. Låt stå tills det kallnat, rör då och då. Blanda bikarbonat och bakpulver med lite mjöl. Rör ner det och tillsätt resten av mjölet, lite i taget, och blanda i hop till en deg. Det går bra med en vanlig matsked. Låt vila i plastfolie i kylen ett dygn. Rulla sedan halva degen åt gången till en längd, 6-7 cm i diameter. Skär i 0,5 cm tjocka skivor (som tyvärr blir ovala istället för helt cirkulära, men det går forma till om man orkar) och lägg glest på plåtar. Grädda i 200 graders värme i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Kakorna jäser upp och blir tjocka och porösa men ändå lite hårda på ytan. Jättegoda!

Inga kommentarer: