onsdag 3 juni 2009

Vattkoppor, tekakor och söta drömmar


Vi tror att lillebror har fått vattkoppor. Det har gått i hans förskolegrupp under våren. Men eftersom det bara är några få utslag kan vi inte vara helt säkra. Det är bara att vänta och se. Igår var vi ändå lediga och jag passade på att baka lite tekakor. Ungefär så här gjorde jag:

Tekakor

2 dl 4-korns-kross kokade jag enligt instruktionen på förpackningen. Tror att det var 4 dl vatten och att det fick koka på låg värme i ca 10 minuter. Detta lade jag i degblandaren och tillsatte
ca 7 dl kall mjölk, sedan körde jag några varv för att vätskan skulle få bra temperatur
75 g jäst, smulade i och körde lite
ca 4 msk mörk sirap
ca 2,5 tsk salt
lite brödkrydda (mald anis och fänkål)
rågsikt, det blev nog kring 1,8 liter eller så, det känner man när man kör degen.

Degen fick köra en bra stund, säkert 8-10 minuter på medelfart medan jag strödde på lite mera rågsikt vid ett par tillfällen (jag började med 1,5 liter). Degen var tung och lite klibbig och inte så skönt seg som en surdeg. Sedan fick den jäsa övertäckt med lite mjöl och en handduk. Efter en knapp timme var degbunken fylld till brädden. Jag brottade ut den klibbiga degen på mjölad diskbänk och delade av en lång bit som jag delade i mindre bitar. Dessa kavlade jag till med kruskavel så att de blev ca 1 cm tjocka innan jag lade dem på plåtar. Bröden fick jäsa ca 30 minuter till och sedan gräddade jag dem i 10 minuter i mitten av ugnen som var värmd till 225 grader. Det blev jättegoda, fint ljusbruna tekakor som passar bra med ost och skinka.
Sedan ville Lukas baka drömmar. Vanliga, hederliga s.k. "sockerdrömmar" enligt recept ur min gamla Vår kokbok som jag fick av mamma och pappa 1992. En bra allround-kokbok, faktiskt, som har tjänat mig väl både vad gäller bakning och matlagning. Här är dröm-receptet:

Drömmar

75 g margarin eller smör (blir riktigt bra med margarin, faktiskt)
1,5 dl socker
0,5 dl olja
2,5 dl mjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Rör rumsvarmt fett och socker poröst med elvisp. Tillsätt oljan och vispa smeten riktigt pösig. Detta är nog det viktigaste, tror jag. Blanda ihop mjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker och rör ner det i smeten. Jag kör då på lägsta visp-hastigheten. Efter en stund bildas en fin, "samlad" deg. Låt gärna degen vila svalt en stund. Rulla degen till längder, dela dem i bitar och rulla till små bollar. Lägg dem på plåtar (två plåtar räcker) och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Enligt Vår kokbok ska man inte öppna ugnsluckan förrän mot slutet och jag har aldrig provat det heller... Kakorna blir blekgula med sprickor och är oerhört möra och goda. Går bra att frysa också.

Jag gjorde dubbel sats, något man ska vara försiktig med när det gäller småkakor, men jag var noga med vispningen och fick perfekta kakor ändå. De går åt ganska fort hos oss...

Inga kommentarer: