måndag 8 juni 2009

Kalas och kallt varmvattenVi hade femårskalas för Lukas i lördags. Bilden är från söndagen veckan innan, vid sjön i vårt område. Lukas hade superman-dräkten på sitt kalas, dock...Några av barnen på gatan kom och fikade och lekte under ett par intensiva timmar. Barnkalas är nästan alltid två timmar, nämligen. Och när barnen är tillräckligt stora bjuder man inte in föräldrar. Jag sympatiserar av praktiska skäl med båda dessa oskrivna lagar, speciellt den första. Men det roligaste med barnkalas är faktiskt att få fika med lite föräldrar, tycker jag. Dessutom slipper man ansvara för andras barn om mammor och pappor är med. Men nu var det gatans kompisar som vi känner och som har nära hem. Två mammor fick vi i alla fall träffa över kaffe och tårta.

Tårtan var av enklaste sort. En rulltårta, halverad och fylld med bananmos och hallonsylt (på samma varv) samt toppad med vispgrädde, Lukas 5 år i tårtgelé och lite strössel. Det var bara fem barn, så det räckte gott och väl. Dessutom fick de mumsa på köpes-gifflar, rån och ballerinakex. Att bjuda på hembakta kakor är som att kasta pärlor för svin. Ungar verkar ändå föredra ballerinakex...

Vi gick ut mot slutet av kalaset. En hemsk häxa (=vår 11-åriga Matilda, med mörkt smink runt ögonen och svarta kläder) hade rövat bort en kattunge som hon skulle koka i en gryta (allt snyggt riggat vid lekparken, med katt och gryta!). Barnen måste rädda kattungen genom att utmana häxan på tävlingar. Vi hade planerat fem roliga grenar:
  • Kasta kottar i en hink - häxan vann.
  • Hoppa IKEA-kassar - barnen vann. Häxan var mycket, mycket klantig och trillade hela tiden...
  • "Pomperipossa" (barnen kryper ihop på marken, häxan "gömmer" ett barn under en filt, de andra gissar vilket barn som saknas) - barnen vann. Här måste tilläggas att bara Lukas vågade delta i leken. De andra tyckte att det blev lite för läskigt. Det var ganska lätt att förstå vilket barn som låg gömd under filten...
  • Äta kolasnöre snabbast utan att hålla med händerna - häxan vann.
  • Springa runt sandlådan, ett barn åt gången mot häxan - barnen vann. Häxan blev mycket trött...

När barnen vunnit befriades katten och barnen fick pris. Klistermärken och melonklyftor. Sedan avslutades kalaset med gottepåsar.

När vi skulle diska undan upptäckte vi att vattnet bara fanns i kall variant. Inte kul. Vi har duschat kallt och haft hinkar med kokt+kallt vatten för att tvätta oss i sedan i lördags. Imorgon kommer fixar-gubben. Suck! Kan bli ny värmepump eller hela pannan. Vi får se.

Inga kommentarer: