onsdag 22 juli 2009

Sommarlov och stuglimpa



Det är ganska uppenbart att jag har sommarlov, eftersom jag inte skrivit något endaste inlägg på över en månad. I korthet kan jag säga detta:

Jag ägnar mig åt att slöa, slappa, vila och ta det lugnt. Det händer att jag lägger någon timme på att läsa böcker och några kvartar på att baka. Utöver denna hektiska tillvaro hinner jag också gå eller jogga (snarare: lufsa!) i skogen längs stigar på härlig tallhed. Allt detta passar mig utmärkt och det mesta funkar fint oavsett väder.

Självklart blir det en del grillning och annat med matfix, men vi försöker hålla allt på en enkel och lättsam nivå vad gäller arbetsintensiteten. Vi grillar som vanligt gärna lax, hel fläskkarré, köttfärsbiffar, kyckling i olika form och fläskfilé, men det har hittills inte blivit någon entrecote, vilket jag faktiskt inte har saknat speciellt mycket. Förrän nu när jag tänker på det... I morgon blir det lammkotletter på grillen. Gott är också att lägga broccoli, lök, tomater och andra trevliga grönsaker i folie och köra en stund bredvid köttet.

När det gäller bakning har det blivit såväl fikabröd som matbröd. Bullar, kladd-rutor, sockerkakor och drömmar är enkelt och kräver inte många ingredienser. Jag har bakat en hel del långfranskor (med och utan kruskakli), småfranskor (se bild nedan) och vanliga rågsiktslimpor inspirerade av Martin Johansson (förstås!) där idén varit att man startar en mjöl+vatten-blandning kvällen innan och bakar resten på morgonen (se bild ovan). Jag har tagit ca 2 dl mjöl + 2 dl vatten och blandat och plastat på kvällen. Nästa morgon har det blivit ytterligare 2-3 dl vatten och lagom mycket mjöl. Då behövs bara 25 g jäst eller så.



Men till slut behövde jag ändå en surdeg, trots att jag bara har en elvisp att jobba med. Den surdeg jag satte av grovt rågmjöl blev klar för några dagar sedan och har gett några riktigt goda råglimpor med brödkryddor och rejält med sirap. Jag har fuskat upp surdegen med lite jäst för säkerhets skull (se bild nederst).

Mmmmm...! Råglimpa med smör och ost! Och gärna någon skiva äpple på. En perfekt start på dagen!

Mycket praktiskt för semesterfirare har varit att blanda en deg till en stor limpa på kvällen och sedan låta den jäsa helt i kylen till nästa morgon då det har varit lätt att platta ut och rulla ihop degen till en fin limpa som fått jäsa en timme innan gräddning. Detta har krävt minimalt med arbete. Allt som behövs är plats i kylen, vilket kan vara nog så svårt... Så här gjorde jag min s.k. stuglimpa:

Stuglimpa (1 stor eller 2 små)

Kväll 1:
Ta 1/2 dl rågsurdegsgrund ur kylen och blanda i 1/2 dl grovt rågmjöl och ca 0,6 dl ljummet vatten. Täck med plast och låt stå framme ett dygn.
Kväll 2:
Smält en klick smör och häll i 3 dl vätska (jag tog vatten + mjölk) som får bli fingervarmt.
Smula 12,5 g jäst (1/4 pkt) i en degbunke och häll spadet över.
Blanda i surdegsgrunden som vuxit till sig och bubblar fint. Jag tog knappt 1,5 dl av den.
Tillsätt brödkryddor efter smak, jag tog ca 1 msk malda brödkryddor som består av anis och fänkål.
Tillsätt också sirap efter behag, jag tog ett par matskedar (tror jag...)
Tillsätt 1 tsk salt och blanda detta med elvispens degkrokar på låg hastighet.
Häll i mjöl efter behag. Jag tog 3 dl grovt rågmjöl och resten, knappt 5 dl, vetemjöl. Man kan också ta rågsikt (som är en blandning av fint rågmjöl och vetemjöl) om man hellre vill. Det grova rågmjölet ger mustig och "rågig" smak. Ta inte allt vetemjöl på en gång, kör elvispen tills degen känns ganska bra. Den blir tung och lite klibbig. Plasta in bunken och ställ i kylen över natten.
Morgon 3:
Ta ut degen, häll ut på mjölat bakbord, platta till klumpen med handen och rulla ihop till en stor limpa. Låt den jäsa minst en timme. Pensla limpan med sirapsvatten innan gräddning. Jag värmde ugnen till 250 grader, satte i brödet och sänkte direkt till 225 grader, körde 15 minuter, penslade på lite mera sirapsvatten, sänkte till 200 grader, körde 15 minuter och sänkte till 175 grader för ytterligare 10-15 minuter. Låt limpan svalna på galler utan bakduk. Går garanterat hem hos barn som normalt sett inte föredrar surdegsbröd... typ mina egna ungar...!



När jobbet dragit igång kanske jag hinner med bloggen lite mera regelbundet... vem vet...? Semestertider är ju så väldigt hektiska...

Inga kommentarer: