söndag 23 augusti 2009

Bakgalen!


Oaaaaah! Jag är helt bakgalen nu! Bröd, bröd och åter bröd! Min familj har tröttnat och själv är jag lite less på att äta de goda surdegs- eller jäst-bröden som formligen väller fram ur ugnen! Jag hinner inte ens skriva recepten på min blogg. Och lika bra är det eftersom det roligaste av allt är att JAG INTE FÖLJER NÅGRA RECEPT!

Favoritbröd just nu är:

- Vanliga sirapslimpor med surdeg och ev. liten dutta vanlig jäst för att orka bli höga (jag tror att jag skrivit något receptliknande... ) som barnen gillar
- Vitt surdegsbröd fast på rågsur (har gjort något sedan förr som jag kallat mitt bästa bröd eller något liknande)
- Lite "lantis"-vitt bröd som fått i sig ett par deciliter grahamsmjöl och en deciliter linfrö. Detta blir fantastiskt gott och alla i familjen gillar det. Bara man inte talar om för lillebror att det är hembakt. Han föredrar köpesbröd, dessvärre...
- Egna små knäckebröd som man kan göra av vilken deg som helst, gärna av grovt mjöl. Recept har jag redan lagt ut.

Jag följer inga recept, tar bara ut surdegsgrund ur kylen lite på måfå och blandar i rågmjöl och vatten på måfå, både i den surdeg som jag ska baka av dagen därpå och i själva glasburken i kylen. Väldigt lustigt, för hittills har det inte misslyckats med rågsur. Att däremot förvandla en rågsur till en vetesur och använda Kungsörnens vetemjöl visade sig inte så lyckat. Den fick absolut ingen sprutt alls.

Min rekommendation till alla hemmabagare är numera: prova att köra lite på känn. Om man har ont om tid och inte ids köra hushållsassistent är också bra tips att göra mindre degar med elvispens degkrokar och att låta degen jäsa i kylen under dagen då man är på jobbet. Det blir mycket enkelt; på kvällen drar man igång sin surdegsgrund, på morgonen vispar man ihop en deg (tar max 10 minuter med bortstädning!) och på eftermiddagen formar man och gräddar bröden. Superbra!

Men i veckan ska jag också baka lite fikabröd. Efter sommarlovet har vi bara kvar en burk drömmar i frysen och det räcker inte långt i en barnfamilj. Det ska bli bullar, kladdmuffins och några sockerkakor minsann!

1 kommentar:

Olof sa...

Fikabröd...mums..eller är det med surdeg ;-)