lördag 5 september 2009

Jobbat mest

Nähä, i veckan har det mest blivit jobb, faktiskt. Jag har hunnit baka en dubbel-sats bröd med graham och linfrö, d.v.s. på ca 1 liter vatten, men annars blev det bara en misslyckad sockerkaka med päron och kanel samt en vanlig, enkel kladdkaka under förra helgen. Imorgon SKA det bli bullar. När flickorna kommer hem från skolan tar de yogurt och flingor till mellanmål, men det måste finnas bullar ifall de blir lite sugna!

Däremot har det blivit lite "rejäl" mat några gånger. Vi har grillat entrecote både i lördags och nu ikväll. Oj, vad gott det var! Maken skär skivor som han bankar till lite och sedan grillar väldigt hastigt. Till det har vi ätit ugnssaker (potatis, morot och vitkål) och egen tzatziki med mycket vitlök. Ikväll var min bror här så då blev det förrätt - vanlig, hederlig räkcocktail med olika salladssorter, tomater och massor med räkor som vi toppade med dillig majonnäs- och gräddfilssås och kombinerade med rostat vitt surdegsbröd. Min bror bjöd på "bubbel" före förrätten och sedan ett vitt, gott vin. Till entrecoten bjöd han förstås på rött vin.

Eftersom vi blev så mätta av maten behövdes inte någon speciell efterrätt. Istället hade jag slängt ihop ett gäng chokladtryfflar i små kakformar (lite större form än knäckformar). Här är ett ungefärligt recept:

Chokladtryffel:

1,5 dl grädde kokas upp i en liten kastrull och hälls direkt över
ca 140 g mörk choklad, 70% (Jag hade Willys choklad som är jättegod!)
Blanda med en sked tills chokladen smälter in i grädden och du får en härligt mjuk smet. Man kan tillsätta lite vaniljsocker om man föredrar sötare tryffel. Jag skedade ned smeten i små pappersformar och ställde dem sedan i kylen. Enkelt att ta fram och servera till kaffet. Man kan pudra på lite kakao om man vill. Eller toppa med en kanderad mandel om man är på riktigt festhumör.

Man kan också ställa in skålen i kylen och sedan rulla kulor när smeten kallnat. Kulorna kan i sin tur rullas i kakao, ev. + lite socker. Jag tycker att det är skönt att slippa "hantera" chokladsmeten med händerna i dessa förkylningstider...

Kanderad mandel gjorde jag så här i somras:

I en torr stekpanna av gjutjärn hällde jag lite strösocker. En deciliter ungefär. Sedan fick detta smälta ned. När sockret började bli brunt tillsatte jag sötmandel, så många jag tyckte skulle rymmas i sockret. Jag drog pannan av värmen och rörde runt. Det stelnade fort och jag hällde ut mandelsockret på ett bakpapper där det fick svalna innan jag knäckte det i lagom stora bitar. Jättegott!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ser man på... googlade på Gospelgo o hittade en trevlig blogg att läsa :)
Oj, vad du bakar o har dig!! Chokladtryffeln måste jag givetvis pröva nångång... :)
Ha de gott!
/Maja