onsdag 9 september 2009

OfräschtSomliga tycker att jag överdriver eller att jag t.o.m. har "bacillskräck", men jag är fruktansvärt störd på att folk är så... ofräscha... I begreppet väver jag in allt ifrån extremt ostädade hem till allmänt dålig handhygien vid matlagning.

Jag har svårt för att äta mat på restauranger eftersom jag inte tror att man som regel håller någon speciellt god hygien. Sorry, men här drar jag i princip alla över en kam. Självklart finns undantag, kanske de riktigt lyxiga och dyra krogarna också satsar lite extra på renlighet, men det är inte alls säkert.

I somras såg jag en manlig anställd på smörgåskedjan Sandy´s hantera baguetterna med samma plasthandskar som han precis gned svetten ur pannan och justerade hårpiskan i nacken med. Det fick mig genast att lämna kön och gå hungrig på stan innan jag kunde åka hem och laga egen mat. Utanför det fina och kända bageriet/caféet i centrum där jag bor ser jag bagarna stå och ta rökpauser, med sina solkiga rockar och förkläden på. Det är inte så fräscht. På andra håll hanteras mat och pengar med samma händer, vilket är vämjeligt. Bord torkas med sunkiga och slitna gamla trasor som jag antar innehåller en ansenlig mängd bakterier. För att inte tala om snusket som jag inte alls ser. I köken. Bakom disken. Hur personal går på toaletten med sina förkläden på, kanske struntar i att tvätta sig... och fortsätter fixa med maten. Det är nog inte bara ICA Maxi som packar om gammal köttfärs tror jag...

Sedan verkar också vanligt folk vara rätt så ofräscha "på allmän plats". Ungdomar som hela tiden spottar - direkt framför fötterna när man står och pratar med dem utomhus. Superäckligt! Jag såg för några månader sedan en av mina f.d. gymnasieelever komma ut ifrån Jula tillsammans med sin pappa. Direkt utanför butiken petar farsan ut sin jättesnus med fingret och drar av den begagnade prillan på en av Julas betongstolpar vid entrén. Och jag som ibland undrat varför elever inte kan slänga skräp i soptunnorna... Jätteofräscht! Rökare som bara fimpar var som helst är väldigt läskiga. Här ser man ofta riktigt usla föredömen hos den vuxna befolkningen. Vid busshållplatsen stod för någon vecka sedan en flott klädd kvinna i 30-årsåldern, fimpade ciggisen på marken och gick nöjd på bussen. Hon var förstås för fin och viktig för att kunna omhänderta sin egen fimp och förpassa den till soptunnan intill...

Då misstänker jag att människor har en ganska oren hemmiljö också. Kan fimp-kvinnan, snus-gubben eller spott-ungdomarna verkligen hålla sina hem rena? Tror inte det. Folk tvättar sig inte efter toalettbesök, det har undersökningar visat. Jag gissar att de fixar med mat utan att vara ordentligt rena. Har gamla sura disktrasor och kökshanddukar som inte tvättats på länge. Somliga torkar upp från golvet med disktrasan som de sedan torkar bordet med. Dagisbarn är med och lagar maten eller dukar utan att vara tvättade (och spritade!) först. Och städa verkar inte vara så modernt längre... Hellre verkar folk ägna en extra timme på café - de måste ju få köpa sig något fikabröd ibland eftersom de näppeligen har något eget hemma - än motsvarande tid till att skura sina golv med rotborste. Bläk!

På TV inspireras vi dessutom av en hop "kockar" som slabbar och slafsar, både med kökshanddukar som torkar både det ena och det andra och med sina fingrar och skedar som de smakar av med utan att tvätta av mellan varven. Ser inte alls trevligt ut. Bara ofräscht.

Näe, jag vet inte riktigt hur detta ska sluta. Jag föredrar naturligtvis min egen mat, för då vet jag hur hygienen varit. Ungarna får gärna vara med i köket, med håret ihopsatt, ärmarna uppvikta och händerna tvättade och spritade (som mellandottern på bilden nedan när hon bakade kladdkaka). Mitt enda problem är att jag inte vet hur råvarorna hanterats innan de hamnat i mitt kök... det är lite obehagligt, men något jag får stå ut med. Restaurangmat undviker jag så långt det går och som tur är har jag bara fräscha vänner, fniss!

Inga kommentarer: