söndag 16 maj 2010

Halsont och städdag

Hu! Jag har halsont. Sådär gräsligt ont när man sväljer, ni vet. Och allmänt ömt och "tjockt" även när jag inte sväljer. Också ont utanpå halsen. Lite, lite feber gör mig riktigt trött och hängig vilket inte gör det hela bättre. Hela ledigheten, Kristi Himmelsfärdsdagen samt lovdagen i fredags, har jag haft halsont och idag måste jag faktiskt ligga till sängs. Supertrist.

Idag har gatan dessutom städdag. Visserligen är maken ute och "representerar" familjen, men inte känns det rätt att ligga och "slappa" när man ska hugga i och räfsa, kratta, olja parkbänkar och rensa ogräs? På gatan finns ungefär 39 radhus. Men det är långt ifrån alla som brukar delta vid vår- och höststädningen. Man vet alltid vilka som i vanlig ordning fått "förhinder". Maken och jag brukar tvinga våra barn att plocka skräp så att de också förstår att alla ska hjälpa till. Visserligen knorrar de och ibland smiter storasystrarna undan genom att gå till någon kompis i ett annat bostadsområde. Men vi försöker få med dem. Omän en liten stund.

Jag vet oftast vilka det är som mest står och pratar under städdagen. Med räfsa i hand, såklart. Några går också bara omkring och pratar. Sedan finns det grovjobbarna som alltid tar i för kung och kompani. Dit hör min man och några andra gubbar och tanter. Jag är lite mittemellan. Brukar jobba effektivt med att rensa ogräs, kärra sand om vi har köpt in ny eller räfsa. Men jag har alltid ett halvt öga på barnen, främst lillebror som susar runt. Det intressantaste är att det alltid är väldigt fullt med folk kring den avslutande korvgrillningen när allt jobb är gjort. Då kommer pratkvarnarna först, sedan druttar också sportföräldrarna in, de som "missat" städdagen för att de skjutsat ungar till fotbollsmatcher. Men visst är de med och mumsar korv. Deras jättehungriga barn också. Sist av alla är det grovjobbarna som käkar.

Idag blir det ingen korv för min del. Jag ligger och surar i sängen med min onda hals och skriver taskiga blogginlägg om mina grannar som förstås är underbara på andra sätt. Precis som alla människor.

Inga kommentarer: