torsdag 6 maj 2010

Kalas och inspelning

Imorgon fyller vår stora flicka 12 år. Det är inte klokt! Hon var ju nyss en liten nyfödd bebis som mest liknade en blandning av Göran Persson och Yoda... (Låter inte vackert, men jag lovar att det var urgulligt!) Vår lilla gumsigumma som några månader senare hasade runt på baken och pös ut luft i bestämda puffar medan hon jagade efter vår hund för att dra honom i klorna. Hunden blev sedermera expert på att ligga med alla fyra tassar väl gömda under kroppen...

Hon har blivit så stor helt plötsligt! Likadant är det med mellansyster 10 år och lillebror som snart fyller 6 år. Stora och kloka och underbara! Hur ska jag hinna krama dem tillräckligt mycket? Pussa deras pannor? Sitta i soffan med något av de vassa, knöliga och alldeles för stora barnen i famnen på fredagskvällarna? Hur ska jag hinna lära dem allt, varna dem för allt, förbereda dem för allt spännande, roligt och knasigt de kommer att uppleva?

Ett kalas ska hon få. Men vi hinner inte förrän skolan har slutat. Kanske ett badkalas som förra året på mitt jobb där det finns pool. Det är alltid kul att kunna bjuda alla i klassen. Och dottern är en generös person som inte gärna vill att någon blir utanför. Imorgon blir det några presenter och lite fusktårta. Gjorde precis ett par kladdkakor i avlånga formar. Lite bär och grädde piffar upp!

Vi ska också på kalas på lördag. Grannen fyller 30. Vi bor vägg i vägg så det blir väldigt lätt att ordna med transport... Det blir riktigt roligt. Maken och jag insåg bara att det ju var länge sedan någon av oss fyllde 30... Kan man vara så ung, verkligen? I vår ålder? Vi blir båda 40 nästa år...!

På söndag ska vår kör spela in en liten skiva. Tre låtar som vår körledare har skrivit. Oj, vad det ska bli kul! Hoppas bara att rösten är fräsch till dess, barnen har varit lite förkylda i veckan och själv brukar man ju få en släng av sleven så fort det blir helg. Men det är bara att hoppas! Jag ska öva på en speciellt knepig ton som vi i altstämman sällan lyckas träffa av (tja, utom förstås den bästa bönan Karin, hon har alltid koll på allt i alten!). Berättar mer om detta någon annan gång.

Ikväll hann jag med att koka och "lägga in" ett gäng rödbetor som jag höll på glömma bort i kylen, sätta fräs på en surdeg, baka ett sådant där mörkt "bikarbonatbröd" med frön och frukt som man bara blandar ihop och sedan gräddar samt slänga ihop de där kladdkakorna. Och så har jag ääääntligen skrivit in ett par utlovade julrecept här i bloggen. Och detta lilla inlägg. Inte klokt vad effektivt!

Snabbt bikarbonatsbröd

Blanda ihop i en bunke de torra ingredienserna:
4½-5 dl mjöler, t.ex. vetemjöl + grahamsmjöl
ca 1 dl 4-kornskross
ca ½ dl kli (vete- eller kruskakli)
lite solros-, pumpa- och linfrön
1 msk bikarbonat
lite torkad frukt, t.ex. aprikoser i mindre bitar och tranbär
Blanda sist i:
½ l filmjölk (eller naturell yoghurt)
½ dl mörk sirap
Skrapa ned den smetiga degen i en väl smord, avlång form och grädda 55-60 minuter i 200 grader
Stjälp upp brödet och låt det kallna under duk på galler, gärna över natten (vira in brödet lite)
½ msk salt

Inga kommentarer: