torsdag 26 mars 2009

Baka, baka, inte bara kaka...

Jag fick för mig att prova sätta egen surdeg efter att några gånger besökt Martin Johanssons otroliga blog Pain de Martin om just bakning med surdeg och efter att samme hemmabagare omskrivits i SvD där ett enkelt recept också fanns. Min surdeg var klar för användning i fredags och jag blev färdig med själva slutprodukten, bröden, på lördag eftermiddag. Inte helt lyckade lantbröd på höjden, men smaken var suverän.

Söndagen innan hade jag dessutom börjat experimentera med att baka egna små goda knäckebröd i stil med de superdyra Vilmas knäckebröd. Eftersom det på förpackningen står att Vilmas är handbakade bestämde jag mig för att försöka själv. Jag lät mig inspireras av flera recept som jag hittade på nätet, bl.a. ett av Leila Lindholm, men modifierade recepten efter eget tycke. Brödet blev mycket gott och kändes väldigt lyxigt. Vi njöt de sesambeströdda knäckebitarna med vitlöksost till grön ärtpuré som förrätt i lördags medan den hela fläskkarrén blev klar ute på grillen...

I förrgår provade jag att baka knäckerutorna igen - jag ska ge dem ett namn när jag har ett bra recept klart - men med min surdeg istället för jäst. Bara för smakens skull, knäckebitarna ska ändå inte jäsa. Då jag också utvecklat min kavlings- och sporrningsteknik blev dessa små bitar ännu godare än de första. Jag ska förresten ta ett par med Philadelphiaost nu.

Inga kommentarer: