tisdag 16 april 2013

Att dela rättvist på föräldraledighet

Angående debatten i frågan som då och då ploppar upp. Nu senast efter S-kongressen. I Aftonbladet skrev KD-politikern Emma Henriksson ett riktigt bra debattinlägg, det finns här.

Jag är själv fascinerad av debatten och får en klar obehagskänsla när politiker petar i folks privatliv så mycket. Har vi inte alla insett att just detta pillande INTE är vad politiker ska pyssla med?

Och så är jag glad över att mina barn är större nu och att vi inte kommer att drabbas av politisk klåfingrighet i just det här fallet.

Men, när det gäller sakfrågan, om föräldrarna ska dela lika på föräldraledigheten eller inte, är jag förundrad över att det överhuvudtaget är ett föremål för diskussion. Självklart ska mamman få bestämma hur mycket eller lite hon vill och behöver vara hemma med det nya barnet.

Låter det reaktionärt? Nej, inte alls. Det är fullkomligt logiskt och kräver bara att att det super-duper-mega-jämställda paret ställer sig en, enda fråga:

- Delade ni lika på graviditet och förlossning?

Nähä, tänkte väl det...

Alltså: Mamman har första tjing på att bestämma, allt annat är helt orimligt. Hon har varit gravid i 40 veckor alldeles själv. Hon har mått illa, fått hjärtklappning, åderbråck, foglossning, dålig nattsömn o.s.v. alldeles själv. Och hur var det vid förlossningen? Visst var det mamman som hade mest ont, sprack mest, riskerade livet vid kejsarsnitt alldeles själv..? Mamman behöver därför mest tid hemma efter graviditet och förlossning för att återhämta sig. Pappan kommer lätt i form efter sin insats med en klassisk tupplur. För mammans del fortsätter dessutom de kroppsliga förändringarna efter att hon blivit mamma, så det behövs mer avskildhet, lugn och vila innan hon är fit-for-work.

Om det inte räcker som argument, om man dessutom tänker på det lilla barnets behov när det väl har fötts ut, så är min erfarenhet att mamman också är den som kan ge barnet allra bäst mat. Mammor ammar bättre än pappor. Och den man som vill tvinga sin fru/flickvän att först jobba heltid och sedan ägna övrig ledig tid vid bröstmjölkpumpen för att han ska kunna leka mamma om dagarna är ju inte riktigt så snäll, kärleksfull och jämställd som han kanske verkar...

Politiskt korrekt? Uppenbarligen inte! Logiskt och klokt? Självklart.
Inga kommentarer: