fredag 29 juni 2012

Goda grannar & husmanskost

Igår hade vi några grannar hos oss på middag. Först var det grannparet som bor vägg i vägg + deras gulliga hund Saga (som också fyllt 6 år i dagarna, vi uppvaktade med tuggiga godsaker!) som vi hade bjudit, men sedan lyckades jag få syn på ett par grannar längst bort i vårt radhus som såg onaturligt ensamma ut. Mycket riktigt hade deras två barn stannat hos mor- eller farföräldrarna och bara mamman och pappan var hemma. Så vi bjöd över dem också. Vi grillade laxfilé med rabattens egna örter (salvia, oregano och två sorters timjan) och serverade med halverade färskpotatisar i ugn med purjolöksbitar samt grönsallad med gurka, oliver, haricotsverts och halloumiost och en massa örter. Till det gjorde vi två snabba kalla såser, en med turkyougurt, ishavsrom och rödlök och en med créme fraiche, majonnäs och gräslök. Och lite bröd med smör och stark svecia-ost till. Gottigt, tyckte alla! Först smuttade vi på cava och mumsade på chips, chilinötter och pistagenötter. Och efteråt lugnade vi magen med rabarber- och äppelpaj. Mitt tips är att alltid klämma på citronsaft, krydda rejält med kanel och ringla över sirap innan smuldegen åker på. Det fungerar till det mesta.

I dag passar vi Saga, den rara lilla byrackan som bor granne med oss. Det är för övrigt ett perfekt sätt att ha hund! Vi kan gå ut med henne när vi vill och vi slipper veterinärbesök och annat jobbigt. Maken och jag gick en lång promenad med henne och hon blev väldigt trött i huvudet av att behöva lyda oss.

Alldeles nyss pratade jag med barnen på Skype. Väldigt kort, de satt just hos mormor och morfar och åt kåldolmar. Kunde INTE prata med rara mamman. Vi ska höras om en stund i stället. För några dagar sedan, när de var hos farmor och farfar hade de ätit så mycket palt att de hamnat i palt-koma... Det är kul att våra föräldrar har vett att göda barnen med rejäl husmanskost när vi själva håller på att larva oss med modern och konstig mat, fniss!

Inga kommentarer: