söndag 14 februari 2010

Gospel i kropp och själ

I helgen har jag sjungit gospel! Och inte bara jag, såklart. Hela min kör, Gospelago, och ytterligare en "tillfällig" kör från Boo församling ägnade hela lördagen åt att sjunga gospel tillsammans. Vi avslutade med konsert till förmån för Haitis offer på kvällen. Den fina musiksalen i Kyrkans Hus i Orminge var knökfull (kring 160 åhörare) under den timlånga konserten. Det var jätteroligt, förstås.

Som den "perfektionist" jag är känner jag mig alltid lite obekväm när jag ska sjunga låtar som jag inte kan superbra vad gäller stämma och text, men i gospel är det inte riktigt tillåtet att stå och glo på noter, så det var bara att göra sitt bästa. Och det var nog tillräckligt bra för att glädja några av åhörarna, min bror och mina tre barn var där och lyssnade. Mellandottern sade efteråt: "Mamma, inte visste jag att du var så bra på att sjunga!"... det får man väl se som en komplimang?

Idag sjöng Gospelago på högmässan i Gustavsbergs kyrka och det var också jättekul. Vår kyrka bjuder på härlig akustik och gospelmusiken passar märkbart bra in i Svenska kyrkans liturgi. Nu dröjer det ett par veckor till dess att vi sjunger igen, på gudstjänst i Skärgårdskyrkan. Den som är intresserad av att hålla koll på våra framträdanden kan titta i kalendariet på Gospelagos hemsida, finns i länkarna intill.

Gospelmusik har en tendens att gå rakt in i kroppen, inte bara in i själen - eller hjärtat som man kanske säger - som annan musik med viktigt budskap. Gospel är speciellt. När också kroppen tar till sig av musikens inneboende kraft händer det något - jag vill nog inte välja ordet "magiskt" i detta sammanhang, men mäktigt är det definitivt. Öron och hjärna registrerar texten med glädjebudskapet samtidigt som musiken absorberas i resten av kroppen så att hela ens väsen uppfylls av energi, glädje och kärlek så att det räcker läääänge. Prova själv om du inte tror mig!

2 kommentarer:

Anonym sa...

AAAW va gulligt sagt av din dotter o jag håller helt med henne! Du e superduktig o de svänger rejält i "rocklåten" :)

Anonym sa...

Jag vill komma å lyssna! :-) / mom2009