söndag 3 januari 2010

Julens självklarheter

En hel del bakning och matlagning har det blivit både inför och under julen. Det blev förstås lussebullar och pepparkakor till Lucia.

När det gäller recept på lussebullar är jag mycket traditionell och gör helt enkelt en vanlig bulldeg fast med extra mycket smör. Och saffran, naturligtvis. Jag provade att fräsa saffranet i lite smör efter att ha läst någonstans att det skulle ge extra smak. Men jag tror inte på genvägar och fusk med t.ex. Kesella för att få ner fetthalten. Det blir bara riktigt goda och saftiga lussekatter om man har riktigt och rikligt med smör, anser jag. Hittills har jag inte misslyckats med den metoden.

Till pepparkakorna hittade jag ett suveränt recept i ett nummer av Allt om Mat för ca 10 år sedan. Receptet är också det mycket klassiskt skulle jag tro, men jag har modifierat det lite för att ytterligare underlätta tillverkningen av kakdegen. (Jag struntar i att röra rumsvarmt smör med kryddorna innan jag slår på den heta degvätskan... jättelätt!) Så här gör man:

Suveräna pepparkakor

Ingredienser:
500 g smör (inget fusk, smör ska det vara!)
> 2 msk kanel
> 1 msk mald nejlika
> 1 msk ingefära
> 1 msk mald eller finstött kardemumma
4 dl socker
2 dl mörk sirap
1½ dl vatten
1 kg vetemjöl (ca 1 2/3 l)
1 msk bikarbonat
Tillvägagångssätt:
Lägg smör och kryddor i en stor bunke, gärna rostfri.
Koka upp socker, sirap och vatten och häll det över smör och kryddor
Rör med en vanlig matsked tills smöret har smält och allt blandats
Blanda mjöl med bikarbonat och rör ned i smeten
Degen är lös och måste stå kallt över natten (minst)
Ta fram lite deg åt gången, jag brukar skära lös fina bitar med en matkniv
Kavla och gör tunna pepparkakor eller gör på snabbsättet som ger de tunnaste och därför godaste kakorna: hyvla degen med osthyvel och lägg på plåtar (det är smart om man är två personer, för det går jättefort med hyvling och gräddning!)
Grädda i 200 grader ca 4-5 minuter beroende på hur tunna kakor du gjort
Jag fryser in i 2-3 runda kakburkar av plåt som jag sedan tar fram i omgångar, kakorna går ändå åt ganska snabbt...

I år gjorde jag drömmar och kolakakor för att ha som "vardagskakor" till en kaffetår. Och så bakade jag min mammas specialité som min pappa älskar att äta: en härlig mandelkaka med smörkrämsfyllning som i mammas recept heter Liz favoriter. Så här gör man dessa små godsaker:

Liz favoriter

Mandelkakorna
Skålla, skala och mal 2 hg sötmandel
Blanda mandeln med 2 hg florsocker och 1/2 tsk bakpulver
Vispa 2 stora äggvitor till hårt skum
Vänd ned äggvitorna i mandelblandningen
Toppa ut smeten på bakpappersklädd plåt med hjälp av två dessertskedar, man kan platta till dem lite om man vill
Grädda i ca 10 minuter i 150 grader tills kakorna är lite gulbruna
Låt kakorna kallna helt
Smörkrämen
Rör ihop 75 g rumsvarmt smör med 50 g (ca 1 dl) florsocker, 1 äggula och 1 tsk vaniljsocker
Vispa 1/2 dl grädde och blanda med det andra
Låt stå svalt medan kakorna kallnar
Lägg slutligen ihop kakorna två och två med lite av krämen emellan
Kakorna går bra att frysa




Någon dag efter jul blev jag sugen på en god sockerkaka och gjorde då en suverän kaka som mamma kallar Lennarts kaka. Det receptet kommer också. Den sockerkakan är ganska lätt och somrig och har sitt smör i en såsig fyllning istället för i själva kaksmeten. Mycket god till en kopp te på eftermiddagen.

Under ledigheten har jag bakat vanligt jästbröd för att blidka mina rost-sugna barn men självklart har det blivit en del surdegsbröd. I julklapp hade jag köpt mig Martin Johanssons nyutgivna surdegsbok och där har jag hunnit prova ett par finfina bröd.

Sedan har vi julmaten som är värd att nämnas: Hos oss gör vi det enkelt med färdigköpt sill och t.o.m. färdigkokt skinka. I år köpte vi jättefin skinka på Sabis, Nibble gårdsskinka tror jag den hette. Till den fick man en burk supergod senap, någon slags whiskeysenap - jag återkommer med info om den. Vi köper också kalvsylta, pastej och prinskorvar och annat som jag inte är så fascinerad av att tillverka.

Men vi gör alltid egen gravad lax, köttbullar, laxpaté och nubbesallad. En god omelett med champinjonstuvning vill jag alltid ha liksom Janssons frestelse, så det gör vi också. Jag ska skriva in recept på laxpatén och nubbesalladen, de är enkla och väldigt goda rätter som passar året om som förrätter eller till buffé.

På julafton och juldagen äter vi julbord. Sedan är det nog. Då äter vi bara upp skinka och ev. överbliven gravad lax som smörgåspålägg till frukost/lunch de närmaste dagarna efter jul. På annandagen äter mina svärföräldrar och jag lutfisk med "vit sås med lök i", kokt potatis och kokta ärtor. Massor av kryddpeppar också. Övriga familjen får annan fisk.

Sedan ville maken och jag gärna slippa "kraftig" mat och drog till med pasta med gorgonzolasås en dag, kycklingbollar med couscoussallad kommande dag, paj med tomat, lök, oliver och fetaost en tredje dag och asiatiskt inspirerad kycklinggryta en fjärde dag. Så blev det nyår och då mumsade vi i oss toast med kräftstjärtsröra, oxfilé med klyftpotatis och bearnaisesås samt pannacotta med exotiska frukter. Det kanske jag skriver mera om.

Men det får bli en annan gång. Nu blev jag så sugen på te och en god apelsin av att tänka på mat, så jag får ge mig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Väntar på recepten... :-) // Anna