torsdag 22 oktober 2009

Mattefest på riktigt


Mina elever i matematik och jag har myntat uttrycket "mattefest". Det kommer ursprungligen av min önskan att göra matematiklektionerna så positiva som möjligt och jag brukar därför säga att matematik är riktigt festligt. Det är med andra ord mattefest varje gång vi har lektion. I går råkade jag dessvärre inför naturvetarklassen haspla ur mig att jag tyckte att dagens avsnitt var det tråkigaste i matematiken... Inte så smart eller pedagogiskt! Att sprida negativ stämning i ett ämne som elever kan uppfatta som svårt är inte att rekommendera. Jag försökte såklart släta över det hela genom att i slutet av lektionen hävda att det faktiskt varit riktigt roligt "...eller hur?" och att jag ångrade mitt tidigare yttrande. Trovärdigt? Nja.

Medan middagens potatisgratäng gräddades slängde jag ihop ett par sådana där marmorerade sockerkakor som är så goda och proppade in i ugnen. Dessa fick kallna i förrådet och idag bjöd jag mina gulliga elever på riktig mattefest. Skolan bjöd på kaffe, te och saft och så fikade vi tillsammans innan vi körde igång med nästa genomgång. Det var trevligt. Lite orättvis känner jag mig dock gentemot mina andra klasser (en grupp i samhällskunskap och en i Matematik B-kurs), men det var just för dessa elever som jag spred dåliga vibbar och därmed behövde jag neutralisera detta med goda sockerkakor... Det är också enklare att bjuda 16 elever än 30... framför allt är det lättare att baka till färre. Hoppas att alla förstår.

Inga kommentarer: